RICOVDT PERSONAL TRAINING

HET BLOG WAAR IK U ALLES

VERTEL OVER VOEDING, 

TRAINING EN LIFESTYLE

VANUIT MIJN VISIE.

Rvdt logo transparent white.png
Zoeken
  • Rico

De echte reden waarom mensen aan overgewicht lijden

Het is niks nieuws… De mens wordt steeds zwaarder en lijdt onder een steeds hoger vetpercentage. We zijn enorm goed in het voor de gek houden van onszelf en het wijzen van vingers naar iemand anders zodra een bepaalde situatie te moeilijk wordt.


Uiteraard zijn er genoeg extrinsieke factoren die een rol spelen in overgewicht, maar uiteindelijk gaat het erom welke beslissing jij maakt om het roer om te gooien. Jij bepaald hoe, wanneer en waarom. De keus is aan jou.


Neem verantwoordelijkheid

Naast het lijden aan overgewicht, zijn we steeds minder in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor onze daden. De slechter we worden in het nemen van verantwoordelijkheid, de kleiner de kans wordt dat we daadwerkelijk actie ondernemen en wat doen aan onze problemen.


Over het algemeen houden wij onszelf graag voor de gek. Het wijzen van onze vinger naar een ander wanneer het ons even te veel wordt, word te vaak gedaan. Dit is een groot probleem en zorgt ervoor dat mentale problemen in fysieke problemen veranderen. ‘Zwakkere’ mensen zijn ongelofelijk snel in het wijzen van hun vinger naar iemand anders wanneer iets net even teveel word. Het is juist de bedoeling dat je zelf actie onderneemt om jezelf uit te dagen en zo persoonlijke uitdagingen overkomt.


We horen het vaak genoeg: ‘Ja, maar hij heeft het makkelijk, omdat hij een aangeboren snelle stofwisseling heeft.’ Er zijn zowel fysiologische- als psychologische factoren die vetverlies en het bouwen van spiermassa onmogelijk lijken te maken, maar niemand gaat door dit proces zonder ook maar verschillende obstacles te overwinnen. Ja, dat betekent dat fitte mensen net zo goed door moeilijke periodes gaan. Zij begaan net zoveel obstacles en persoonlijke uitdagingen.


Zodra je dit in begint te zien, zul je merken dat je jaarlijkse, maandelijkse en soms zelfs dagelijkse problemen continu zullen veranderen. Dit betekent dat zodra je de ene uitdaging overwonnen hebt, de volgende in de rij staat. Deze uitdagingen worden continu naar je toegegooid: in de sportschool, op school, op werk, bij de dokter, in de keuken… Waar je maar kunt bedenken, ze zijn er. Het ‘in-shape’ zijn gebeurd niet in een handomdraai en gebeurt al helemaal niet alleen in de sportschool. Het gaat er continu om welke beslissingen jij maakt die samen leiden tot het resultaat dat jij voor ogen hebt. Jij bent werkelijk het resultaat van jouw acties.


Niks wordt ons zomaar gegeven. Iedereen die ‘in-shape’ is, vecht er op een of andere manier voor. We hebben allemaal onze uitdagingen die we moeten zien te overkomen. Je kan geen vet verliezen zonder er ook maar een klein beetje moeite voor te doen. Hetzelfde geldt voor het bouwen van spiermassa. Je zal al helemaal niet zonder moeite beiden tegelijk kunnen doen. Dit is in feite namelijk wat de meeste fitte mensen al doen; het behouden van hun vetpercentage en spiermassa. Jaar in, jaar uit hetzelfde fysiek behouden. Dit vereist een enorme verantwoordelijkheid en wilskracht.


Mijn transformatie

Zelf ben ik zeker niet aangeboren met een ‘snelle stofwisseling’ of met de genen om sneller spiermassa te bouwen dan de gemiddelde persoon. Als kind at ik simpelweg gewoon teveel en onregelmatig. Ook ik had mijn uitdagingen die ik moest overkomen. Dit heeft lang geduurd, maar uiteindelijk is het het allemaal waard geweest (Lees hier meer over mijn transformatie).


Vandaag de dag ga ik nog steeds mijn uitdagingen aan. Weliswaar niet dezelfde uitdagingen als voorheen, maar nog steeds moet ik mijn energie erin steken om deze uitdagingen te overwinnen. Nog steeds wordt het mij niet zomaar gegeven. Op een dagelijkse basis let ik netjes op mijn voeding en zorg ik dat ik genoeg beweeg.


Mijn uitdagingen op dit moment? Het vasthouden van mijn lifestyle en fysieke toestand. Ik heb een punt bereikt waarop ik kan zeggen dat ik blij ben met hoe ik er uitzie. Ik heb een fijne balans gevonden tussen voeding, lifestyle en training. Zoals ik altijd zeg: het is belangrijk om te vinden wat voor jou werk. Iedereen is anders en vereist daarom een andere aanpak. Dit geldt voor zowel voeding als training en zorgt ervoor dat je op een duurzame manier je transformatie doorgaat. Je wilt tenslotte dat deze aanpassingen een nieuwe leefstijl vormen en dus permanent in je leven blijft.


Neem de verschillende ‘shake diëten’ die tegenwoordig als paddestoelen de grond uit schieten. Uiteraard verlies je een hoop gewicht, maar hoeveel is hiervan daadwerkelijk vet en in hoeverre is dit ten eerste permanent vol te houden en duurzaam? 9 van de 10 keer zit het gewicht er binnen een mom van tijd weer aan zodra je met het dieet stopt.


Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan. Zodra de ene uitdaging is overwonnen, zullen er weer nieuwe in de rij staan, maar ‘that’s life’ en zeker geen reden om niet de verantwoordelijkheid te nemen.


Stel je prioriteiten vast

De meerderheid is gewoon niet zo gesteld van de fitness. Ze houden niet van sporten en het denken aan micro- en macronutriënten, ingrediënten, e-nummers en algemene voedingswaardes. Dat is prima. Ze doen wat ze willen doen en vaak zijn het extreem slimme mensen. Dat betekent dat als ze daadwerkelijk in-shape willen komen, ze wel een manier zullen vinden. In samenwerking met een personal trainer, het lezen van boeken en/of onderzoeken etc. zijn allemaal opties.


Hetzelfde geldt voor jou. Als je aan overgewicht lijdt, laat dan niemand je vertellen dat je geen keuze hebt in de manier van aanpak and dat het niet jouw schuld was. Als je op deze manier denkt, dan zal je namelijk nooit de kracht vinden om de verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en hier controle over te hebben. Tenminste, niet op lange duur.


Ben je totaal niet van plan om je gezondheid of fysieke toestand aan te pakken, dan is dat jouw keus. Je zult prioriteren wat belangrijk voor jou is. Het enige wat ik van je vraag is dat je niet zegt dat ‘niets’ in de fitness industrie werkt en dat je van alles geprobeerd hebt. Je kunt ook niemand anders de schuld geven voor jouw probleem, want dit is niet het geval. Het is jouw lichaam, dus het is aan jou om je prioriteiten vast te stellen en daadwerkelijk actie te ondernemen.


De eerste stap richting verandering

Des te langer je jezelf laat gaan, de moeilijker het wordt om de gevormde gewoontes aan te passen en gewoontes te creëren die ervoor zullen zorgen dat je jouw doel(en) behaald. Laten we eerlijk zijn, je zal nooit veranderen tenzij je de uitdagingen ziet zoals ze zijn: verslaanbaar. Het goede nieuwe is, des te vaker je het probeert, des te beter je wordt.


Een goed voorbeeld hiervan is het ‘yoyo-effect’. Dit effect is naar mijn mening namelijk niet helemaal ‘slecht’. Door vallen en opstaan haal je telkens weer een nieuwe les uit je gefaalde poging(en). Deze opstapeling van geleerde lessen zullen uiteindelijk een duurzame aanpak creëren die wél vol te houden is. Dit is het hele doel van de transformatie: het vinden van de aanpak die voor jou werkt om jouw leefstijl op een duurzame manier om te gooien en permanent vast te kunnen houden.


Het wijzen van je vingers naar anderen als boosdoener voor jouw problemen zal er alleen maar voor zorgen dat je jouw doel(en) aan het uitstellen bent. Had je dit niet gedaan, had je al aan je transformatie begonnen kunnen zijn. Persoonlijke verantwoordelijkheid is dus de eerste stap. Hier is geen discussie over mogelijk.

Vervolgens is het belangrijk dat je je verleiding vaststelt en bepaald hoe je actie gaat ondernemen om hier tegen te vechten.


Verleiding is niet aan te ontsnappen. Iedereen lijdt hieronder. Als je nog steeds je partner de schuld geeft van je slechte eetgewoonten, verwacht dan niet dat je zult veranderen. Dit is moeilijk om te horen voor velen, maar we zijn allemaal in verleiding tot dezelfde dingen. jouw uitdagingen zijn niet speciaal. Zelfs als je ziek bent of aan een blessure lijdt, zijn er altijd manieren om de meest optimale acties te ondernemen binnen jouw situatie.


Kan je geen ondersteuning krijgen vanuit huis? Ga er ergens anders naar op zoek en wees dan zelf het rolmodel in huis. Het zal niet makkelijk zijn, maar dit is de bedoeling. Iedereen die hetzelfde door gaat is, zal je dit vertellen. Als je geen moeite hoeft te doen, zal je hoogstwaarschijnlijk geen progressie boeken. De moeilijke momenten voorkomen dat je zwakker, zwaarder en minder mobiel wordt. De moeilijke momenten zullen dienen als een test en je rechtop en bescheiden houden.


Het afschuiven van je problemen op een ander zal je geen fitter of gezonder persoon maken. Dit werkt voor niemand. Verwacht dus ook niet dat het voor jou zal werken. De echte vraag is, ‘ben je bereid om te vechten tegen jouw uitdagingen of laat je ze over je heenkomen?.


De keus is aan jou. Dat was het altijd al en dat zal het altijd zijn.